TEST NOVIH MEDTRUM SENZORA BEZ KALIBRACIJE KRVLJU!

Još uvijek se vode rasprave jesu li bolji senzori s kalibracijom krvlju ili oni s tvorničkom kalibracijom. Uz kalibraciju krvlju točnost je često veća, ali ako se loše napravi, možemo završiti u većim problemima nego kad kalibracije krvlju uopće nema.

Stoga se nameće zaključak da je možda najbolje kada senzor ima mogućnost kalibracije – ako i kada to želite. Upravo tu mogućnost već niz godina nudi Dexcom G6, a na hrvatsko tržište to donosi unaprijeđeni Medtrum TouchCare Slim!

Na našem smo portalu najavu ovog lijepog napretka objavili već „davne“ 2021. godine:

https://www.nainzulinu.com/cgms-fgms/i-medtrum-ukida-kalibraciju-krvlju/

Medtrum senzor se sastoji od tanke niti koja se posebnim aplikatorom na oprugu postavi pod kožu, na njega se spoji Bluetooth transmiter koji potom podatke svake dvije minute šalje u mobitelsku aplikaciju. Najpoštenije bi bilo reći da je postupak najčešće gotovo bezbolan i vrlo kratak. Roditelji imaju svoju aplikaciju s kojom mogu pratiti šećer u svoje male djece dok su u vrtiću ili one starije dok se opijaju u disku. U Hrvatskoj Medtrum distribuira tvrtka Bauerfeind, na čijim stranicama potražite formalniju najavu ove priče i detaljne upute.

Ovdje recimo samo da se kalibracija se uključuje na izrazito jednostavan način u samoj aplikaciji:

OGROMNO IZNENAĐENJE NA SAMOM POČETKU!

Lijevo je rezultat mjerenja razine glukoze senzorom (5,5 mmol/L), a desno jednog od najpoznatijih aparatića u Hrvatskoj Contour NEXT! (5,6 mmol/L). Nije čudno kada se od nekoliko mjerenja neko ovako dobro poklopi, ali čudno je kada se ovako dobro poklapanje dogodi gotovo odmah nakon postavljanja!

Medtrum s tvorničkom kalibracijom – prva usporedba: 5.5 i 5.6 mmol/L
FLASTER

Prije nego nastavimo o preciznosti, jedna važna praktična informacija o flasteru. U posljednjoj dostupnoj verziji senzora, Medtrum je želio pokazati kako je cijeli taj „sustav na koži“ vrlo malen pa je smanjio i flaster. No, tu su se na kraju opekli jer su dijelu korisnika zbog manje površine flastera senzori lakše otpadali.

Dobra vijest je da je Medtrum naučio lekciju i ponovno povećao flaster kako bi senzor što dulje boravio na vašoj koži:

Lijevo je flaster koji imaju senzori bez kalibracije, a desno „stariji“ s kalibracijom

Htjeli ne htjeli, povećana površina lijepljenja mora rezultirati većom izdržljivošću senzora na koži. U prilog tome ide fotografija moje ruke nastale 13 dana nakon inicijalnog postavljanja:

Zanemarite nepravilnost na flasteru na donjem dijelu jer je nastala „nestručnim“ postavljanjem senzora
KAKVA JE PRECIZNOST MEDTRUM SENZORA BEZ KALIBRACIJE KRVLJU?

Nećemo si lagati, novi Medtrum senzor nije cijelo vrijeme bio onoliko precizan kao što je to prikazano na prvoj fotografiji. Osobno sam najbolje rezultate dobivao na način da sam ga kalibrirao krvlju jednom u tri dana. Naravno, kada radite tako rijetko kalibracije, možete se ponijeti kao pravi štreber i svaki puta dobro oprati ruke prije testiranja. Osim toga, kalibracije nisam radio nakon divljačkih obroka kada šećeri lete u nebo i rezultati su generalno loši.

Kakvi su rezultati prosudite sami 

Ovo dolje mi je bila prevelika razlika u očitavanjima pa sam odradio kalibraciju krvlju:

Ali čak se i na gornjoj fotki grafa vidi da je razina glukoze bila u porastu. Drugim riječima nije toliko iznenađujuće što je razlika mjerenja u krvi bila prilično velika u odnosu na senzor koji glukozu mjeri u tromoj međustaničnoj tekućini.

I onda su opet mjerenja pokazala iznimno dobru preciznost:

NAJVEĆA MANA

Kada prvi puta ugledate Medtrum senzor dok je još spojen s aplikatorom, vjerojatno će izgledati komplicirano. To je zato što i jest kompliciraniji od npr. Librea.

Zato je od velike važnosti odraditi kvalitetnu edukaciju na kojoj distributer, tvrtka Bauerfeind inzistira. No, nakon što prođete edukaciju i postavite senzor 2 puta, problema sa postavljanjem senzora ne bi smjelo biti.

KLJUČNE OSOBINE MEDTRUMA UKRATKO
  • Mjeri glukozu svake dvije minute
  • Senzor šalje rezultate na mobitel svake dvije minute
  • Roditelji imaju svoju aplikaciju za praćenje (dostupno u HR)
  • Doktori imaju svoje web sučelje
  • Postoje prediktivni alarmi koji su u stanju predvidjeti i upozoriti na nadolazeću hipoglikemiju
  • Kalibraciju krvlju sada možete i ne morate raditi. Sami trebate utvrditi je li vam Medtrum dovoljno precizan i bez kalibracije krvlju
ZAKLJUČAK

Nismo svi isti i nikome nemojte vjerovati da je neki senzor savršen. Ono što je nekomu odlično, ne znači da će biti i vama. Isto vrijedi i u obrnutom smjeru: ako tko smatra neki senzor lošim, to ne isključuje mogućnost da će drugog isti oduševiti.

U svakom slučaju, sjajno je što proizvođači senzora idu naprijed i pojednostavljuju nam život, a o dobrobiti konkurencije da i ne govorimo.

Sretno nam bilo.

Autor: Davor Skeledžija