Medtrum TouchCare senzor – iskustvo iz Srbije!

Medtrum TouchCare® senzori pojavili su se u Srbiji po prvi put (detalji ovdje), i dok čekamo da prođu tender i uđu na listu pomagala RFZO-a, imala sam priliku da ih testiram. I biću iskrena – utisci su i više nego pozitivni!

Pre svega, samo postavljanje senzora je jednostavno, međutim, kako bih bila sigurna da sve radim ispravno, pri postavljanju i prvog i drugog senzora koristila sam video koji se nalazi na YouTube kanalu Medtrum Diabetes (uskoro će biti dostupna verzija videa i na srpskom jeziku). Apliciranje senzora je prilično jednostavno i traje najviše 2 minuta.

Prvi senzor je trajao svih 14 dana, a kada sam pokušala da ga ponovo produžim, sarađivao je (samo) 5 dana. Ovde je bitno napomenuti da je flaster izdržao svih 19 dana bez ozbiljnijeg odlepljivanja. U odnosu na ostale senzore koje sam do sada nosila, nije mi se dešavalo da ovaj zakačim za nešto ili povučem prilikom skidanja odeće.

Kako sam, priznaću, bila pomalo u panici, prvi dan sam na svakih par sati merila glikemije iz prsta (što nije preporučeno) i svaki put, kao i narednih dana, vrednosti su se poklapale sa onima koje je davao CGM (varijacije su bile do 1.5 mmol/l).

Nije mi se događalo da gubim konekciju tokom noći (budući da se konektuje uz pomoć Bluetooth-a), a za praćenje je potreban i konstantno uključen internet. Međutim, ukoliko ipak morate da isključite Bluetooth ili internet iz nekog razloga, transmiter skladišti nekoliko sati podataka i popuniće ih kada se ponovo povežete.

Ono što je interesantno jeste da, iako zatraži kalibraciju, senzor i dalje pokazuje vrednosti na aplikaciji. Ja sam kalibracije vršila jednom dnevno i to najčešće uveče i to se pokazalo kao dobra praksa.

Kada je u pitanju aplikacija za praćenje vrednosti, koristila sam EasySense aplikaciju, dok je moj dečko instalirao EasyFollow kako bismo proverili i kako ona funkcioniše. Kao i ostali CGM senzori, Medtrum ima alarme koje podešavate u samoj aplikaciji- svaki put je slala alarme i na glavni i na drugi uređaj u isto vreme, bez kašnjenja. Pri većim hipoglikemijama oglašavala se na oba uređaja, bez obzira na to da li je na to da li je na telefonu uključen zvuk ili ne.

EasySense ima mnogobrojne mogućnosti pregledanja glikemija, pa tako pored glavnog ekrana (prethodna slika), postoji i opcija “Statistika” u kojoj se mogu pregledati grafikoni po danima, ili izvući statistika za 7, 30 ili 90 dana. Evo mojih rezultata:

Kako sam trenutno pri kraju nošenja drugog senzora, nisam sigurna koliko će trajati i nadam se najboljem ?. Međutim, ono što sam primetila kod drugog nošenja jeste da ovaj senzor pomalo odstupa pri visokim glikemijama. Iako bih to pre pripisala prazničnom prejedanju, ostajem oprezna pa povremeno proveravam glikemiju iz prsta.

Da zaključim, nošenje Medtrum TouchCare® senzora za mene je bilo jedno novo i izuzetno lepo iskustvo. Iskreno se nadam da će ga eKlinika solutions uspeti staviti listu pomagala u narednom periodu!

Autorica: Marija Dimitrijević