Velika preciznost Medtruma je osigurana zahvaljujući kalibraciji krvlju. Negativne strane kalibracije krvlju su: činjenica da je ona uopće potrebna, često je neugodna ili bolna te se može pogrešno napraviti što može rezultirati manjom preciznošću sustava koji se kalibrira. Zato je važno kalibraciju što pravilnije napraviti.

S obzirom da Medtrum zahtjeva samo jednu  kalibraciju krvlju dnevno, jako je dobro pridržavati se dva korisna savjeta za što veću preciznost:
1) operite ruke
2) ako je moguće, kalibrirajte onda kada vam je šećer koliko-toliko stabilan i unutar granica normale (3,9 – 7,5 mmol/l)

Ako se pridržavate ovih jednostavnih uputa, ogromne su šanse da ćete biti iznimno zadovoljni vrhunskom preciznošću Medtrum S7 CGM sustava. Posebno ukoliko ćete naknadnu provjeru preciznosti vršiti s istim aparatićem s kojim vršite i kalibraciju (a budete). Nadalje, u slučaju da senzor u nekom trenutku iz bilo kojeg razloga izgubi preciznost, velike šanse su da ćete ju povratiti novom kalibracijom krvlju.

Budući da se mjerenja glukoze vrše u međustaničnoj tekućini, a ne u krvi, odstupanja su uvijek moguća, važno je znati da dobra hidratacija organizma također povećava preciznost CGM sustava. Drugim riječima – uvijek pijte dovoljno vode!

Kako roditelji mogu udaljeno pratiti razinu glukoze svoje djece?!
Ukoliko pametni telefon vašeg djeteta spojite na Internet, stalno možete pratiti šećere na vlastitom mobitelu na način da instalirati posebnu EasyFollow aplikaciju i „uparite ih“:

Android verzija aplikacije je dostupna ovdje, a za iPhone ovdje.

Medtrum na pametnom satu
Ovaj sustav je službeno moguće koristiti na pametnim satovima Apple Watch tvrtke Apple i to u serijama 1, 2 i 3. S time da je Apple watch u Seriji 3 navodno moguće koristiti bez pametnog telefona. Službenih spisak podržanih Apple mobitela i satova preuzmite u nastavku

iPad, iWatch i Iphone 🙂

Također je poznato da na tržištu postoje pametni satovi sa kompletnim Android operativnim sustavom. Na takve satove je vjerojatno moguće instalirati bilo koju aplikaciju kao i na mobitel. Jedan takav sat je i Thor o kojem u jednom drugom kontekstu možete osvrt pročitati ovdje.

Izvještaji u aplikaciji
U aplikaciji postoje najrazličitije vrste izvještaja koje je dobro koristiti za analizu, ali i s kojima je poželjno posjetiti liječnika kako bi imao što bolji uvid u kretanje šećera. Na taj način je moguće lakše i preciznije poboljšavati inzulinsku terapiju.

Pristup podacima putem Internet pretraživača
Svaki korisnik Medtrum rtCGMS-a svojim podacima može pristupiti na adresi: https://easyview.medtrum.eu/ i dočekati će ga ovakvo sučelje:

Dostupni izvještaji su: Daily summary, Day by Day Overview, Sensor Overlay, Trend Analysis, Segment Analysis, Logbook i Device Settings review:

“Sensor Overlay”: Paralelni prikaz više dana u jednom radi lakšeg uočavanja trendova

 xDRIP aplikacija

Naprednim korisnicima CGM-a sigurno je poznata xDRIP aplikacija na Android sustavima. Aktualnu verziju xDrip aplikacije instaliramo sa čuvenog repozitorija Github koji omogućava razvoj i testiranje aplikacija. Konkretan link na xDRIP aplikaciju je ovdje. Ignorirajte upozorenje da je riječ o nesigurnom izvoru za preuzimanje aplikacije, to je samo zato što se ne nalazi na službenom Android store-u. xDRIP aplikacija nije službeno podržana niti od jednog proizvođača CGM sustava, pa tako ni od Medtruma.

Još malo o kontinuiranom mjerenju

Iako je bilo pokušaja za razvoj još alternativnih načina mjerenja šećera u krvi, praktički su još uvijek jedine dostupne i prihvatljive opcije mjerenje trakicama za krv i mjerenje senzorom. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane, ali su prednosti korištenja senzora ipak daleko veće.

Prednosti

S aspekta zdravlja pruža nam mogućnost bolje kontrole bolesti. Kažemo da pruža mogućnost, zato što tu mogućnost neće baš svaki korisnik uistinu i iskoristiti. Što se tiče života s dijabetesom koji je značajan psihički, vremenski i fizički teret za pojedinca, omogućava nam prikladniju i udobniju kontrolu bolesti. Značajno smanjuje rizik od svih teških trnutnih komplikacija šećernih bolesti kao što su teške hipoglikemije i teške hiperglikemije koje za posljedicu mogu imati i neku popratnu fizičku nezgodu, pa čak i smrtni ishod.

Nedostaci

Drugačiji je način rada s podacima o šećeru koje dobijamo trakicama i podacima koje dobijamo senzorom. Za početnike u dijabetičkom svijetu, dugogodišnje korisnike trakica i osobe koje imaju određen otpor prema tehnologiji potrebno je vrijeme prilagodbe. Cijena senzora u odnosu na cijenu trakica je mnogim osobama s dijabetesom visoka i neprihvatljiva.