Ključna razlika između klasičnog mjerenja glukoze u krvi i kontinuiranog mjerenja glukoze (CGM) je u tome što senzorom za kontinuirano mjerenje utvrđujemo razinu glukoze u međustaničnoj tekućini. Po cijelom tijelu imamo međustanične tekućine što je odlično jer otvara mogućnosti za smještaj senzora na više mjesta. Važno je biti svjestan da je međustanična tekućina tromija od krvi, pa razine glukoze kasne za krvlju 5 – 15 minuta.

Proizvođači CGM-a su toga debelo svjesni, pa stalno unapređuju algoritme koji CGM rezultate prilagođavaju mjerenju glukoze u krvi.

Medtrum CGM Sustav funkcionira tako da se tanki i savitljivi senzor posebnim „inserterom“ umeće pod kožu, a na njegov vanjski dio se stavlja mali Bluetooth odašiljač koji izmjerene razine šalje u mobitel. Medtrum očitanja vrši svake 2 minute, što znaći da vam šećer izmjeri čak 720 puta dnevno.

Od čega se sastoji Medtrum rtCGMS?

Tri su ključna dijela Medtrum sustava od kojih jedan već ima gotovo svaka osoba s dijabetesom

1) senzor
ustvari tanka savitljiva nit koja se oprugom gotovo bezbolno umeće pod kožu i mali plastični dio koji se lijepi na kožu

Gornja strana iskorištenog Medtrum senzora. Ispod je vrlo tanka i savitljiva nit koja ide pod kožu

2) transmiter
uređaj malo veći od kutije za šibice koji se pričvršćuje na senzor. Služi za očitavanje razine glukoze sa senzora i bežično slanje podataka u mobitel

Gore je senzor , a dolje transmiter/baterija (Medtrum transmiter i senzor zajedno )

3) pametni telefon
dio sustava koji koristimo za praćenje razine glukoze. Mobitel prima podatke sa transmitera putem bluetooth veze te ih pohranjuje i prikazuje na ekranu putem odgovarajućih aplikacija koje su dostupne i za Iphone i za Android uređaje

Brojne prednosti kontinuiranog mjerenja
Donekle smanjena preciznost u odnosu na krv – se nadoknađuje ogromnom količinom mjerenja (720 na dan). Umetanje senzora je gotovo bezbolno zahvaljujući opruzi ugrađenoj u inserter koji senzor umeće pod kožu.

Zahvaljujući tome što Medtrum S7 mjeri šećer 0-24 sata, moguć je vrlo detaljan uvid u kretanja šećera te promjene terapije od strane osoba s dijabetesom, ali i liječnika prilikom kontrole dijabetesa.

Medtrum S7 ima „alarme“ – za nesmetan rad nije potrebno „skenirati“ senzor, već se vrijednost šećera u svakom trenutku sama pokazuje na mobitelu ukoliko je u dometu transmitera (cca 4 metra). Stoga je vrlo jednostavno moguće podesiti alarme za visok i nizak šećer.

Velika preciznost Medtrum uređaja je postignuta i zahvaljujući kalibraciji krvlju – jednom dnevno. Nakon što se šećer izmjeri u krvi, izmjereni rezultat se unese u Medtrum aplikaciju na mobitelu koja ako je potrebno, korigira prikaz razine glukoze na ekranu.

Medtrum S7 upute na engleskom su dostupne ovdje, a mobitel aplikacije su dostupne i za Iphone operativne sustave, kao i za Android.

Aplikacija: Google Play za Android pametne telefone  i  Apple Store za iPhone

Video upute za postavljanje Medtrum S7 senzora i transmitera na tijelo potražite u nastavku. Upute su na španjolskom, ali su vrlo jasne i jednostavne:
https://youtu.be/REenUWYv6Tw