Prvi osvrt na Medtrum S7 iz perspektive odrasle osobe

Medtrum je proizvođač drugog stand-alone real time CGMS-a u Hrvatskoj i BiH, onog „s alarmima“. Jedan od najvećih investicijskih fondova − Sequoia Capitals ih je prepoznao i osigurava im dostatne količine novca za rast i razvoj. Neke od kompanija koje su ti „lovatori“ podržali i pogurali su: Apple, Cisco, Dropbox, Google, WhatsApp, Youtube itd.

Na testiranje sam dobio jedan S7 senzor i jedan transmiter, a ono što me odmah oduševilo je jednostavna instalacija aplikacije za mobitel preko Google Playa u centru Zagreba! Nikakvi VPN-ovi i manipulacije s lokacijom kao kod Abbotta i Dexcoma nisu potrebno. Aplikacije je iznimno jednostavno pronaći u Apple ili Android Store-u, instalirati i pokrenuti.

Za ozbiljniju i argumentiraniju analizu koliko je ovaj proizvod dobar ili loš, potrebno je puno istraživanja. Zato sam smanjio apetite i ciljeve te si postavio ključno pitanje: „Može li kineski Medtrum uopće parirati američkim brendovima koji su se pokazali solidnima – Libreu i Dexcomu?“

Fotka: Na istom sam mobitelu imao dvije aplikacije, xDrip za Dexcom, a EasySense za Medtrum

Usporedno testiranje radio sam s Dexcom G5 (+ xDRIP) i Contour Next aparatićem za krv. Preciznost sam testirao istovremenim mjerenjem razine glukoze u krvi te očitanjem Medtrum i Dexcom vrijednosti sa spomenutih aplikacija:

Prema mom malom testiranju, Medtrum je ostvario MARD 8,26 i ispada čak i mrvicu bolji (manje je bolje) od xDrip-a Dexcom G5 koji su ostvarili neznatno lošiji MARD-om od 8,74! Kinez fantastično držao bok uz bok Dexcomovoj opremi s iznimno popularnom xDRIP aplikacijom. A oba MARD-a ispod 9 u realnim uvjetima predstavljaju fantastičan rezultat.

Tko pažljivo pročita ove rezultate ne može sa sigurnošću zaključiti da bi i njemu Medtrum bio ovako dobar jer je cijela CGM tehnologija vrlo individualna. Ipak, s priličnom sigurnošću možemo zaključiti da i Medtrum dobrog konja za utrku ima.

Na gornjoj fotografiji je na istom mobitelu u gornjem lijevom uglu Medtrum, dolje lijevo je Dex/xDrip, a desno je, naravno, krv. Iskusniji korisnici CGM-a vrlo dobro znaju da su ove razlike zanemarive te da ni mjerenje glukoze u krvi, iako preciznije, nije „sveta krava“.

Ostale informacije o Medtrumu
Ako zanemarimo jednu staru verziju Medtronic Guardiana koja je povučena, Medtrum S7 je prvi stand alone real time CGM u Hrvatskoj! Transmiter je prilično sličan Dexcomu G5, samo što je na jednom mjestu mrvicu deblji. Kalibracija krvlju je neophodna jednom dnevno, a izvrsno je i to što mjeri glukozu svake dvije minute, što znaći da u danu napravi čak 720 mjerenja.

Medtrum, Dexcom G4, G5 i Libre senzori u usporedbi s kovanicom od 5kn

Medtrum Bluetooth transmiter je kao i Dexcomov vodootporan i ima garanciju tri mjeseca, no radit će vjerojatno i nešto dulje. Nije punjiv, ali možda je moguće neautorizirano promijeniti bateriju kao i kod Dexcoma. Transmiter ima memoriju kao Libre i G5/G6 pa nećete imati rupe u grafu kada previše odmaknete senzor od mobitela.

Mobitel aplikacija za mobitel je dostupna u Hrvatskoj!
Ovo je najbolji dio priče: direktor Kinez je iz Hrvatske nazvao svoje u Kinu i naredio da puste aplikaciju za mobitel u Hrvatsku! Drugi dan je aplikacija uredno postala vidljiva na App Storeu i Android Play platformama u Hrvatskoj. Ok, aplikacija je na engleskom, ali zbog Librea smo učili njemački, tako da će engleski većini predstavljati manji problem.

Želite li pošteno i bez muljanja skinuti aplikacije na engleskom jeziku u poznatim jedinicama? Nema problema 🙂

Aplikacija kao i instalacija senzora su vrlo jednostavni i jasni, što će svi cijeniti. Postavljanje samog senzora na kožu malo je složenije od Dexcoma G6 ili Librea, ali puuno je jednostavnija od Dexcoma G4. Velika prednost Medtruma je ona ekološka, najmanje je plastike za smeće, što će reći da imamo posla s ekološki osviještenim kineskim proizvođačem ?

Gore desno je jednokratni aplikator za Medtrum senzor.

Udaljeno praćenje razine glukoze (za roditelje)
Sjećate se Tare koja je koristila Dexcom G6 senzor, dok sam ja pratio njezin graf u članku Dexcom G6 je došao u Hrvatsku – barem jedan? Sada smo izmijenili uloge, ja sam bio pokusni kunić na kojem se mjeri glukoza, a ona me pratila. Za to postoji posebna Medtrumova aplikacija za praćenje čija je instalacija također jednostavna i brza čak i u Hrvatskoj. Tari je praćenje mojih rezultata bilo zanimljivo do prve noći kada je njezina aplikacija u tri ujutro počela svirati glasan heavy metal alarm za moju hipoglikemiju. Nakon toga je svoju aplikaciju trajno utišala i sve je bilo u redu.

Medtrum Easy Follow – aplikacija za praćenje za roditelje.

Preciznost
Kada krene rasprava o tome tko je precizniji, Libre ili Dexcom, redovno počne pravi rat u nametanju vlastitih stavova i iskustava. Siguran sam da će sličnih okršaja biti i s Medtrumom. Štoviše, ponekad je dovoljno samo promijeniti aplikaciju ili algoritam da bi se preciznost solidno povećala ili smanjila. Slobodna prodaja ovog rtCGM-a je krenula u Hrvatskoj i BiH te hrvanje sa zdravstvenim osiguranjima pa će iskustava i svjedočanstava biti puno više.

Zaključak
Libre koji dolazi „sa zapada“, morao je proći put od „hibridnog go*na bez alarma“ do respektabilnog uređaja s vojskom vjernih korisnika u Hrvatskoj. Medtrum ima malo drugačiji izazov, morat će dokazivati da je sličniji vrhunskim kineskim brendovima kao što su Huawei ili Shaomi, a ne nekvalitetno smeće kakvo također dolazi iz Kine.

Kalibracija krvlju je potrebna jednom dnevno što omogućuje Medtrumu veliku preciznost. Naravno, cijela ova tehnologija je vrlo individualna, ono što je nekom fantastično, drugom neće odgovarati. Stoga je najbolje osobno provjeriti i riskirati nešto novaca u tu svrhu. Konkretno u Hrvatskoj 62€ košta senzor koji traje dva tjedna i 62€ transmiter koji traje minimalno tri mjeseca. Ako vam se ne svidi – transmiter prodate nekom drugom „testeru“, po nešto povoljnijoj cijeni. Ili dogovorite zajedničku kupovinu transmitera i svako po jedan senzor za test.

Što se dostupnosti putem osiguranja tiče, Bauerfeind je velika tvrtka sa ogromnim iskustvom poslovanja s osiguranjima u Hrvatskoj i regiji. Dakle postoje šanse da se ova priča odvije na zadovoljstvo svih, a posebno osoba s dijabetesom.

Tekst je preuzet i prilagođen s portala naInzulinu.com pod naslovom: “Bauerfeind: Dovodimo punokrvni CGM Medtrum u Hrvatsku, Bosnu i Crnu Goru!“.

Autor: Davor Skeledžija