Studentica na prvom punokrvnom CGM-u u Hrvatskoj – Medtrum S7

Prije četrnaest dana u Bauerfeind-u, poslovnici koja djeluje kao distributer medicinskih proizvoda,  postavljen mi je Medtrum S7 uređaj za mjerenje glukoze. Kako piše i u korisničkom priručniku, koji dođe uz aparat, riječ je o „sustavu za kontinuirano mjerenje glukoze S7 EasySense namijenjenom osobama (u dobi od dvije i više godina) s dijabetesom za kontinuirano bilježenje razine glukoze u međustaničnoj tekućini.“ Za rad uređaja potrebni su odašiljač, senzor i mobilna aplikacija Medtrum EasySense na pametnom uređaju. Ovako to funkcionira: senzor S7 je povezan s vašim mobilnim uređajem putem bluetootha, a vi na aplikaciji pratite što se svake dvije minute događa s vašom glukozom. Senzor se mijenja svakih četrnaest dana, a vodootporan je tijekom tuširanja, kupanja ili plivanja.

Osnovni dijelovi S7: odašiljač, senzor za mjerenje glukoze i priručnik. Desno: Mobilna aplikacija Medtrum EasySense

Upute za apliciranje su vrlo jednostavno napisane pa možete svaki korak pratiti bez problema. Osim toga, senzor se ne mora nužno postaviti na ruku koja je najizazovnija ako si sami stavljate senzor jer je najdalja vašem oku, već se može staviti na trbuh ili donji dio leđa, odnosno mjesto koje vam najviše odgovara.

Lijevo: senzor prvi dan. Desno: nakon 11 dana

Kalibriranje
Kako bi senzor preciznije pratio glukozu, svaka 24 sata aplikacija podsjeća korisnika da izmjeri vrijednost glukoze u krvi iz glukometra i da ona bude mjerodavni pokazatelj trenda (pada ili rasta šećera). Taj proces se naziva kalibriranje. Prvi dan nakon postavljanja senzora aplikacija traži prvu kalibraciju dva sata nakon, kada je senzor aktiviran, a zatim dvanaest sati nakon aktivacije. Budući da je moj senzor aktiviran u 14:00 sati, nakon dvanaest sati, dakle oko 2:00 u noći sam trebala napraviti novu kalibraciju, no nisam. Zaspala sam, a nisam uključila alarm koji bi me probudio i jednostavno sam preskočila kalibriranje. Kako mi je šećer oko 5:00 sati pao ispod 3 mmol/L, to me probudilo pa sam si izmjerila šećer iz glukometra, no kada sam pokušala naknadno kalibrirati u aplikaciju, senzor to više nije prihvaćao jer je kalibracija trebala biti obavljena u 2:00 h.

Možete li pratiti? Prešućena premisa je da kalibracija mora biti napravljena ako ju senzor traži, u suprotnom senzor prestaje raditi. Upravo mi se to i dogodilo. Srećom, distributeri koji rade za Bauerfeind su mi već drugi dan riješili novonastali problem. Osim toga, kao nova korisnica nisam znala da ne moram čekati da prođe tih dvanaest sati, već da kalibriranje mogu napraviti prije nego ga zatraži senzor. Dakle, mogla sam realnu vrijednost unijeti u 23:00 sata, prije nego što sam otišla na spavanje. Tada bi sve bilo u redu.

U crvenom krugu je oznaka za kalibraciju. Desno: kalibracija krvlju u aplikaciji

Baš kad sam pomislila da sam „prokužila“ senzor, nastao je novi problem. Nakon što sam saznala da mogu kalibrirati bilo kada, počela sam to raditi svakih par sati u nadi da će senzor biti savršeno točan. Tih dana sam imala česte hiperglikemije, a iskustvo s dosadašnjim senzorima me naučilo da tada češće mjerim iz prsta. Ipak, sa senzorom S7 nije tako. On ne voli da se prečesto kalibrira, jednostavno ga treba pustiti da obavlja svoj posao. Zbog silnih kalibracija, senzor je pokazivao i do 9 mmola više, odnosno manje. Nakon što su mi pojedinci ukazali na greške koje sam radila, prestala sam sa silnim unošenjem vrijednosti iz krvi i senzor se smirio i ponovno pokazivao realno stanje.

Ovim iskustvima, koja su se dogodila zbog manjka informiranosti o senzoru S7, želim upozoriti potencijalne korisnike senzora ako ih zadesi ovakav problem u početku. Ipak, najbolje je pitati, uvijek će netko prepoznati vaše propuste.

Najbolje od S7 senzora…
Prije svega, ovaj senzor mi pruža sigurnost. Kako se već neko vrijeme borim sa strahom od hipoglikemije, uz S7 sam se psihički opustila. Kad god pogledam u ekran mobitela vidim svoju glukozu u krvi i mogu odmah reagirati. Osim toga, aplikacija ima funkciju uključivanja alarma koji zvoni ako je šećer prenizak ili visok, čime mogu spriječiti pad šećera. Jedna od najvećih prednosti ovog uređaja je mogućnost praćenja glukoze na drugim uređajima. Drugim riječima, bilo tko uz mene može pratiti na svome uređaju moje šećere u realnom vremenu. Osim toga, ako mi u bilo kojem trenutku odašiljač zasmeta, mogu ga skinuti i ponovno vratiti na mjesto.

Nedostatci..
Prije svega bitno je napomenuti da ovdje govorimo o sustavu za mjerenje glukoze iz međustanične tekućine, a ne iz krvi kako to činimo s glukometrom. To znači da će senzor raditi veća ili manja odstupanja i da ne trebamo na to reagirati kao na svjetsko čudo. Prema tome, poneko odstupanje od realne vrijednosti nije ono što vidim kao nedostatak, već kao napomenu za one koji namjeravaju koristiti Medtrum.

Ono što mi je problematično oko ovoga senzora je njegov princip rada. Preduvjet za njegov rad je posjedovanje pametnog telefona na kojem bluetooth mora biti stalno u funkciji. Na prvu možda i ne zvuči problematično jer nas je većina ionako stalno na pametnim mobitelima.

Problem može nastati ako imate mobitel s baterijom koja nema veliki kapacitet ili je starija pa kraće traje. U tom slučaju, ako nemate priliku dva puta dnevno napuniti mobitel, osuđeni ste na probleme. U mom slučaju se baterija mobitela zbog rada bluetootha praznila brzinom svjetlosti.

Još jedna stvar koju ću naznačiti kao nedostatak je službeni savjet da se senzor ne štiti kineziološkom trakom. Znam da to mnogi rade, ali evo prilike za kreativne ljude da osmisle još načina kako zaštititi senzor 🙂 .

Summa summarum
Najveći problem ovoga senzora je što ga morate skinuti baš nakon što ste se „navukli“ na njega. Nakon dva tjedna korištenja počnete razmišljati kao senzor, jednostavno se naviknete na njegov princip rada. Zbilja se nadam da će Medtrum S7 EasySense senzor uskoro stići na listu HZZO da ga svi testiramo i pišemo svoja iskustva. Do tad znatiželjno čitamo iskustva onih koji ga već koriste 🙂 .

Doris Kezić