Medtrum S7 CGM iz perspektive osobe s dijabetesom tip 2

Kao što je mnogima poznato, u Hrvatskoj osobe s dijabetesom tip 2 nemaju pravo na senzore za kontinuirano mjerenje glukoze preko HZZO-a. Stoga je velika pomoć što si povremeno možemo sami financirati senzore kupnjom u specijaliziranoj prodavaonici. Detalje o cijeni i dostupnosti potražite na portalu www.mojMedtrum.com. Ja sam do sada koristio 3 senzora i trajali su po 14 dana.

Iako imam dijabetes tip 2 i ne uzimam inzulin, uvid u kretanje šećera mi je neophodan, a senzori za kontinuirano mjerenje neusporedivo su mi vredniji od trakica za krv. Ako u ljekarni kupim 3 kutije trakica za krv, to me košta oko 400 kn, dok jedan senzor koji traje 2 tjedna stoji oko 430 kn. S 3 kutije trakica za krv izmjerim šećer u krvi 150 puta, a s jednim senzorom koji traje dva tjedna izvrši se oko 10 000 mjerenja glukoze. Tu je još i trošak Medtrum S7 transmitera koji traje 3 mjeseca i stoji oko 430 kn, što je daleko najjeftiniji transmiter dostupan na svjetskom tržištu. 

24 sata "pristojnih" šećera
24 sata „pristojnih“ šećera

Zahvaljujući grafu kretanja šećera točno mogu vidjeti:

  • kada sam nešto pojeo i kakva je reakcija mog tijela na određenu hranu,
  • vidljivo je da i mi s dijabetesom tip 2 možemo upasti u hipoglikemije,
  • vrlo je jednostavno pratiti utjecaj fizičke aktivnosti i prehrane na regulaciju mog dijabetesa tip 2. 

Medtrum ima alarme, što prilično pomaže u regulaciji. Meni je alarm za gornju razinu šećera bio podešen na 9 mmol/L, što je rezultiralo relativno čestim alarmima. Malo iritantno, ali su dobar podsjetnik onima koji neutaživo jedu da griješe i da nešto moraju promijeniti. Neka zvoni. 

Kada osoba s dijabetesom tip 2 „uživo“ i bez boli na grafu vidi da joj je šetnja pomogla u održavanju boljih šećera, puno su veće šanse da će fizičku aktivnost pretvoriti u redovnu pozitivnu životnu naviku. Slično je i s prehranom, ako smo ujutro pretjerali s doručkom, vrlo brzo ćemo to vidjeti i tijekom dana ćemo lakše i efikasnije korigirati ostatak prehrane, a možda ubaciti i ekstra šetnju gradom ili parkom. 

Osim na paleokruh koji sam radim, moj organizam jako loše reagira na bilo koji drugi kruh, kao i na većinu ugljikohidratašto je vrlo važna informacija koju je lako dobiti i za ostale namirnice. Naravno, zahvaljujući grafu ću puno lakše sam uvidjeti „žderem“ li ili se normalno hranim. Graf i neukima zorno pokazuje ponašaju li se normalno s hranom, a motivacija za boljom samokontrolom neusporedivo je veća.  

Naprednija analiza za dijabetologe
Naprednija analiza za dijabetologe

Nadalje, kada vidim da su mi šećeri na grafu neko vrijeme visoki, lakše se odlučim uzeti još jednu tabletu Gluformina, naravno uz konzultacije s dijabetologom.  

Kada se sve uzme u obzir, ovakav oblik kontrole dijabetesa je jeftiniji, jako pomaže i mom dijabetologu koji putem aplikacije „EasyView“ ima bolji uvid u regulaciju mog dijabetesa i lakše ispravno dozira lijekove. 

Kada bi svaki dijabetolog mogao svojim pacijentima osigurati barem 2-3 puta godišnje ovakve senzore, siguran sam da bi visoki troškovi liječenja komplikacija dijabetesa tip 2 bili puno niži. Ovdje prije svega mislim na osobe s dijabetesom tip 2 koje nisu na intenziviranoj terapiji inzulinom, ostalima senzori definitivno trebaju 0-24 sata 


Gordan Hudina,
dopredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva i osoba s dijabetesom tip 2