Medtrum S7 – još jedan CGM senzor na listi HZZO-a!

Republika Hrvatska je, nakon skoro dvije godine od dolaska Librea, dobila konkurentski senzor na listi pomagala  koja su dostupna preko HZZO-a! Ovaj ima i alarme, zove se Medtrum S7, a zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Bauerfeind. Odluku o dolasku Medtruma upravo je potvrdilo Upravno vijeće HZZO-a i trebala bi stupiti na snagu vrlo brzo, po objavi u Narodnim novinama.


Pročitajte osvrt koji je napisala Doris.

Sve informacije o Medtrum S7 rtCGM-u s alarmima možete pronaći na stranici www.mojMedtrum.com, no ukratko:

 • alarmi nas mogu upozoriti na hipoglikemiju čak i prije negoli se dogodi,
 • za očitavanje šećera koristimo Android ili iPhone mobitel na koji instaliramo aplikaciju EasySense,
 • potrebno je odraditi 1 kalibraciju krvlju dnevno,
 • roditelji mogu udaljeno pratiti šećere svoje djece na jednostavan način pomoću aplikacije za mobitel pod nazivom EasyFollow!
 • Medtrum S7 sustav sastoji se od:
  • senzora koji traje 14 dana,
  • transmitera koji se pričvršćuje na senzor i šalje Bluetoothom podatke na mobitel,
  • mobitela koji vam (naravno) neće kupiti HZZO, već vi sami.


Pročitajte iskustvo male Dije.

Indikacije su iste kao i za Libre – dakle, vrlo su korektne prema osobama s dijabetesom tip 1. Znamo da Libre ide od 4 godine, a…

odlična je vijest da Medtrum S7 mogu koristiti djeca od samo 2 godine starosti

…i još ih roditelji mogu udaljeno pratiti.

Indikacije za Medtrum S7 ovako izgledaju:

 1. djeca od navršene 2(!) do navršenih 18 godina života (nakon navršenih 18 godina života provodi se evaluacija o uspješnosti liječenja i procjena indikacije za daljnje korištenje),
 2. trudnice s dijabetesom tip 1,
 3. slijepe osobe,
 4. bolesnici sa šećernom bolešću tip 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina) s dokazanom hipoglikemijom; prema podacima iz uređaja za očitavanje koncentracije šećera u krvi osigurane osobe i/ili laboratorijskom opremom pri pregledu kod bolničkog specijalista pedijatra, endokrinologa dijabetologa ili bolničkog specijalista interne medicine, endokrinologa dijabetologa ili bolničkog specijalista endokrinologije i dijabetologije u određenim zdravstvenim ustanovama.

Za sve gore navedene četiri kategorije osiguranih osoba, u bolničkim uvjetima, odnosno tijekom obrade u dnevnoj bolnici, pregleda u ambulanti ili tijekom bolničkog liječenja (se izdaje preporuka).

Godišnje ćete preko HZZO-a ostvariti pravo na: 26 senzora (kao Libre) i 4 transmitera. Uz to ćete na poklon od Bauerfeinda dobiti točno 100 trakica i 100 lanceta svaka tri mjeseca (poznato? 😉 ), dakle, svaku kalibraciju krvlju moći ćete uredno odraditi. Ne zna se još točno kojim aparatićem, ali vjerojatno jednim od ovih dvaju:

Što je još dobro?
Neslužbeno se još može doznati da bi se za oko 3 mjeseca u Hrvatskoj trebala pojaviti nova, naprednija inačica Medtrum senzora! Pretpostavljam da će biti još stabilniji i precizniji, a sigurno je da će transmiter biti tanji od ovog sadašnjeg – dakle, još su manje šanse da žulja u krevetu ili da ga otkinete udarivši o štok vrata. Vrlo mudro ga i dalje nazivaju Medtrum S7, kako ne bi morao prolaziti novu proceduru te će i dalje biti dostupan preko HZZO-a bez puno birokracije i gnjavaže.

Za usporedbu debljine: "Stari" i "novi" Medtrum
Za usporedbu debljine: „stari“ i „novi“ Medtrum

Zaključak
Ovo je velika stvar i za HZZO budući da sada više nitko ne može reći da je u Hrvatskoj na listi samo jedan stand-alone senzor pri tome insinuirajući na nekakvu “protekciju”.

Abbott je, kao jedini dostupan sustav za kontinurano mjerenje preko nacionalnog osiguravatelja, imao skoro dvije godine da se učvrsti na vodećoj poziciji u Hrvatskoj. Odgojili su lijepi broj Hrvata koji vrlo dobro poznaju prednosti, ali i mane CGM tehnologije. Sada je došao novi igrač koji nudi i alarme te automatsko učitavanje podataka na internet, kao i iznimno jednostavnu mogućnost udaljenog praćenja šećera za roditelje. Osim toga, Bauerfeind je ovim probojem olakšao put na listu HZZO-a još nekim igračima u rtCGMS areni (Medtronic, Dexcom…). Stoga, čestitke i Bauerfeindu i HZZO-u na ovom uspjehu trebaju uputiti pacijenti, ali i poneki iz poslovnog svijeta.

Dobro došli u Hrvatsku! 🙂

P.S. Gore ste imali poveznice na iskustvo djeteta i iskustvo studentice s Medtrumom S7, a ovdje je iskustvo i starije osobe s dijabetesom tip 2. Osim toga, uskoro bi trebala zaživjeti još jedna značajna internetska stranica na hrvatskom nebu – www.cgm.hr